Fata in fata cu Republica- comentarii la articolul din JN

Din ce in ce mai mult politicienii acrediteaza ideea , promovata de Ion Iliescu cum ca votantii ar fi niste idioti, iar ei politicienii profesionisti stiu ei ce e mai bine pentru bobor.
Avem o constitutie creeata de FSN pentru interesele FSN, o mica dictatura parlamentara, premierul nu poate face nimic, presedintele nu poate face nimic si toti depind de dosarele tinute de presedinte.
Pana acum marii specialisti in drept s-au laudat cu mostenirea francofona, dar cand vine vorba de republica sistemul francofon nu mai e bun, cand vine vorba de justitie sistemul de jurati e ceva ce nu este in natura noastra, dar cand e vorba de parlament de scumpul nostru parlament francofonia nu mai este buna. Si uite asa se face ca acum ar trebui sa lasam politica pe mana politicienilor “profesionisti”, sa le lasam dreptul lui Vadim, Becali, Irina Loghin, Dolanescu, Iorgovan sau Dumitrascu (il mai tineti minte pe celebrul senator din Constanta), Funar, Frunda sa faca ei ce e mai bine pentru noi.In exercitiul de manipulare se face apel la termenul de tatuc, desi campania de presa ar putea fi numita:Totul pentru parlament totul pentru victorie!
Am citit legea referendumului cu consternare, o lege in care desfiinteaza initiativa opiniei publice, ca simplu cetatean nu poti revoca presedintele sau parlamentul nici daca faci rost de 22.000.000 de semnaturi, iar initiativa legislativa este extrem de limitata, alesii stiu ei mai bine, stiu sa-si dea salarii, si sa-si cumpere masini.
Actuala constitutie este extrem de dezechilibrata, dar balanta este inclinata in favoarea parlamentului, iar cetatenii platesc aproape 5 milioane de dolari pentru intretinerea unui parlamentar, care spun gurile rele ca-si plateste locul in parlament (aka ” plateste o cotizatie speciala”) cu sume pornind de la 100.000 in sus.
Desigur numai minciuni, cum sa fie posibil asa ceva intr-o democratie, dar sa las totul in mana lor fara nici un control? Sa fim o republica precum Italia? Nu nu vreau sa fiu ca Italienii, in italia exista Cosa Nostra, Omerta, si zone subdezvoltate precum Sicilia.
Nu nu vreau nici ca in Germania, unde lucrurile merg bine datorita autonomiei locale a landurilor.
Vreau ca in Franta, vreau socialism, si comunism, vreau saptamana de 4 zile, vreau salarii mari in invatamant, vreau…
Desigur ca va veni marele istoric Ion Cristoiu la talk-show-uri si va pune clasica uvertura:
Carol al doilea, Antonescu, Dej, Ceausescu.
Cu mici diferente subtile, republica prezidentiala nu presupune puterea absoluta, ci presupune echilibrul puterilor, iar astazi cand de fapt parlamentul are puterea in mod legal, dar nu are suportul opiniei publice, se doreste ceva, orice pentru a infrange democratia, pentru a face ca votantii sa nu conteze.
Dar asa cum ne-am obisnuit parerea noastra nu va conta, in romania politicienii stiu ce e mai bine pentru tine fara sa dialogheze, singura ta datorie fiind de a-i vota.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: