The Few

Cei putini. Cam asa s-ar traduce secretul capitalismului. Din spatele cortinei de fier activistii sovietici priveau la masa inculta a capitalistilor indobitociti de televizor si cultura pop, si priveau increzatori spre viitor. Singura politica de resurse umane a celor scoliti la Moscova era clasicul:

“Pleaca unul, dar vin alti 7 in loc.”

Cei ce au invatat economia scoliti de profesorii NKVD-ului nu aveau nici o grija pentru resursele umane, si de ce-ar fi avut daca in fatza tehnologiei germane, masele de infanteristi trimisi la lupta cu o pusca la cinci oameni, au triumfat, acei eroi fara nume care-i faceau pe nemtzii intorsi de frontul de est sa povesteasca ca nu aveau suficiente gloante la mitraliera pentru a-i opri.

Desi razboaiele au trecut de mult, mentalitatea a ramas, iar comisarii politici de ieri au aplicat politica de resurse pentru economie. In razboiul economic pifanii cu 4 clase au fost declarati ingineri, economisti, avocati si s-au luptat increzatori in fortzele lor cu capitalistii inumani care exploatau fara mila muncitorii. Cu timpul nivelul cultural a crescut, iar combinatele de cultivare a inteligentei au crescut, intre 10.000 si 40.000 de ingineri erau fabricati numai la Bucuresti. Pifanii cu 4 clase au fost inlocuiti in timp de trupe de elita cu facultate.  Dar mentalitatea a ramas, pleca unul? vin alti 7 in loc.

Increzatori in succesul lor urmasii activistilor de ieri priveau din spatele cortinei de fier viitorul. Era logic ca putreziciunea capitalista sa se prabuseasca, nu putea rezista fara cultura, fara inteligenta, era doar o chestiune de timp.

De partea cealalta a baricadei, in democratiile inculte unde marile mase de cetateni nu stiau unde se afla pe harta tara lor, politicienii invatasera, din multele infrangeri suferite de-a lungul timpului, fara sa-si faca griji in fata pericolului comunist batranii capitalisti invatasera, ca cei putini conteaza.

Apoi cortina de fier s-a prabusit, dar mentalitatile au ramas, atunci cand populatia Romaniei a suferit pierderi de 1.500.000 adica de aproape trei ori mai mari decat in al doilea razboi mondial, vechii activisti au zis ca e natural, asa e demografia, am intrat in randul lumii. Si tot n-au inteles nimic, regula pleaca unul vin alti 7, a ramas.

Mentalitatea comunista se modifica greu. Dar miracole se mai intampla.  In goana dupa profit adevaratii capitalisti au ajuns in spatiul sovietic al cortinei de fier, si au reusit, au reusit sa faca profit acolo unde activistii de ieri produceau pierderi ce erau suportate de buget, pentru ca verosii capitalisti stiau un secret, invatat in junglele Vietnamului, pe terenul muntos al din Coreea, pe insulele din Pacific, sau Little Bighorn. O mentalitate invatata din istoria grecilor si ramasa in amintire dupa batalia de la Termopile. Secretul succesului in afaceri sau in razboi este unul simplu:

“Cei putini conteaza.”

Si apoi cand ai inteles ca cei putini, conteza, apoi vine un alt principu de baza:

“Sa nu lasi niciodata pe nimeni in urma, daca nu-ti abandonezi oamenii, nici ei nu te vor abandona.”

Iar atunci cand intelegi si cel de-al treilea principiu:

“Sa nu pierzi niciodata oameni”

Succesul economic este asigurat, lumea te va eticheta drept un idiot care a vazut prea multe filme, dar in capitalism asta e pretul succesului, sa nu-ti lasi oamenii in urma.

Desigur ca poti citi zeci de carti de management pornind de la Adam Smith sau Frederick Taylor , poti citi Drucker, sau Kottler dar in final concluzia este aceeasi. Si daca capitalismul te-a transformat intr-un zombie al televizorului poti sa urmaresti o emisiune de succes a lui Donald Trump pentru a ajunge la aceeasi concluzie:

Cei putini conteaza!

Traiesc intr-o lume in care insa cei putini nu conteaza,  epuizati de un program de munca haotic, resursele celor ce ar putea sa duca o firma mai departe sunt risipite fara nici o problema, ce rost ar avea sa acorzi atentie prea mare unei resurse cand ai invatat ca oricand alti 7 vor veni in loc atunci cand vei avea probleme. Intr-un capitalsm intors pe dos, nu exista nici o preocupare pentru oameni, ai un om cu probleme? Abandoneaza-l, sigur vei gasi unul mai bun, ai nevoie de specialisti, ia unii neformati si fara experienta si trimite-i in prima linie, ia cat mai multi, o sa ramana macar unul :

Cei putini? Nu conteza!

Advertisements

3 Responses to “The Few”

  1. tot eu Says:

    mai draga da’ scrii nu gluma

  2. casargoz Says:

    Putin, cate putin 🙂

  3. bogdan Says:

    Uite, dupa 5 ani de “confort occidental”, constat ca capitalismul intors pe dos e si aici. In franta sunt 300 de sinucideri/an legate de stresul profesional. Deci sa fim seriosi, raiul pe pamant nu exista. Ramane cel de sus, daca va fi pentru noi…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: