Pretul succesului. Cariere.

Pinochio in tranzitie.

In Romania succesul nu-ti aduce bani, succesul te devoreaza, te consuma lent si sigur. In Romania un succes iti aduce mai mult efort la aceeasi bani. Probabil ca acest lucru este valail pentru orice domeniu.

Angajarea

Pe cei care au un MBA (aka scoala populara de meserii postuniversitare) ii rog sa citeasca alt post. Totul porneste de la un anunt mare de angajare, intr-un ziar de mare tiraj, cuvintele cheie sunt ” minim 2 ani experienta. ” Minim doi ani de experienta inseamna tabula rasa, minim doi ani de experienta intr-un anunt de angajare poate fi tradus ca: angajam tineri absolventi cu tupeu si pe bani putini. Si uite asa brusc din viata reala te trezesti intr-o poveste, in Pinnochio, unde pentru a putea ajunge pe mult dorita insula a placerilor mai intai trebuie sa fi un copil obraznic, si sa te duci la interviu cu tupeu si obraznicie, iar odata ajuns acolo, pe insula mult dorita, te transformi in magar:)

Nevoi Primare

Pentru cei care cred ca Pinochio minte la interviu datorita educatiei sau datorita mostenirii genetice, am o intrebare ce optiuni ar avea Pinochio? A vazut cineva vreun anunt cu “angajam tineri complet lipsiti de experienta”?

Inceputul

Tinarul magar in devenire este angajat pe postul mult dorit, habar nu are ce este de facut dar este fericit pentru ca este foarte sigur ca i-a pacalit pe toti.

Vaporul. Nevoia de siguranta.

Imbarcat pe vaporul care-l va duce pe insula placerilor Pinochio se apuca de primul task care-i este repartizat, pe care il va face mai bine sau mai prost, cert este ca oricum pentru angajator va fi mai ieftin. Oricum dupa ce a terminat prima sa sarcina Pinochio va fi rasplatit regeste, iar Pinochio va fi atat de fericit incat va dori ca data urmatoare sa fie mult mai bine.
Pe vapor Pinochio se simte fericit si in deplina siguranta, nu exista nici un pericol iminent, iar pe vapor are tot ceea ce un magar si-ar putea dori: un culcus, un loc al lui.

Familia

Pe vaporul care duce spre insula placerilor nevoia de familie ii este extirpata lui Pinochio. Doar atunci cand s-a imbarcat a facut-o pentru familie. Magarul Pinochio se va amagi toata viata ca ai lui sunt fericiti la gandul ca el Pinochio a ajuns pe insula placerilor. Si apoi odata ajuns pe insula placerilor ii va putea ajuta pe toti sau cine stie poate ii va chema pe toti pe acea insula minunata. Oricum in tranzitie Pinochio a reusit fara sa vrea un lucru minunat, a rasturnat, a distrus ierarhia nevoilor descoperita de Maslow, la o prima vedere doar, pentru ca de fapt, nevoia de apartenenta nu a disparut, dar Pinochio nu stie, ca din momentul in care s-a imbarcat apartine echipajului:)
http://en.wikipedia.org/wiki/Maslow’s_hierarchy_of_needs

Cariera

Odata imbarcat pe vaporul care duce pe insula placerilor Pinochio, nu-si va da seama de transformarea sa ireversibila in magar. Treptat, treptat, sarcinile lui Pinochio devin tot mai multe si mai complexe iar rasplata tot mai mica. Pe vapor Pinochio devine un magar respectat si apreciat, toata lumea sitie ca Pinochio vesnicul junior, tanara speranta, a pornit de jos si acum face aproape tot ceea ce face si un capitan de vas, si pentru ca face toate aceste pentru placera propie si nu pentru bani Pinochio este foarte apeciat de ceilalti magari ai echipajului.

Stima

Simat si apreciat Pinochio ar fi in stare sa lucreze si gratis, treptat ceilalti magari membri ai echipajului speculeaza succesul lui Pinochio, incet incet Pinochio incepe sa execute si sarcinile lor.

Apogeul Carierei

Ajuns expert Pinochio va dori sa faca cat mai multe. DAr din pacate sunt atat de multe lucruri simple pe care stie sa le faca atat de bine, si pe care ceilalti magari din echipaj refuza sa le faca , incat pe vaporul care duce spre insula placerilor, Pinochio a ajuns o persoana de baza.

Nevoia de promovare

Ajuns pe treapta cea mai de sus a ierarhiei nevoilor Pinochio are nevoie de o transformare, de o afirmare a intelectului, Pinochio doreste sa ajunga la potentialul sau maxim. DAr la bordul vaporului care a pornit catre insula placerilor Pinochio nu mai poate promova, a devenit un magar de baza, si nici un alt magar nu doreste sa execute sarcinile pe care Pinochio si le-a asumat de buna voie, si uite asa se rupe piramida, fericit ajuns la o treapta superioara in Cariera, Pinochio simte ca nu mai face parte din echipaj, succesul lui a distrus coeziunea si spiritul de familie al echipajului, cu gandul la Gepetto, si cu privirea indreptata spre o noua promovare profesionala Pinochio se afla in fata unei decizii pe care nimeni din echipaj nu o intelege:
Sa se intoarca la familie sa-l gaseasca pe Gepetto sau sa se imbarce pe un alt vas si sa o porneasca de la zero?

Epilog

Osciland intre cele doua decizii Pinochio nu realizeaza cateva lucruri: vasul pe care s-a imbarcat este in larg, merge de ani buni fara sa ancoreze in vreun port, si ceea ce este cel mai dramatic este faptul ca Insula Placerilor nu exista, si mai mult decat atat el nu mai este Pinochio ci doar un magar aflat pe un vas in larg:)

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: