Tabara de Copii Rosia Montana – Un demers pentru Jurnalisti

Nu mai inteleg nimic din ziare. Campanii pentru oprirea distrugerii parcurilor, si campanii pentru investitii fara frontiere.
Nu stiu nimic despre poiectul din Valea Jiului, dar am auzit ceva despre tehnologia de 24 de carate. O frumoasa ziarista de la Dilema Veche povestea despre cat de benefic si util este proiectul de la Rosia Montana. Am aflat de la jurnalist ca de fapt la Rosia Monatana zona va fi mai curata dupa ce se va extrage tot aurul . Nu ni s-a spus cat de curata, curata de paduri si vedetatie? Desigur cu totii stim ca exista o estetica a uratului, asa ca am mai aflat la radio ca peisajul va fi aproape la fel dupa terminarea exploatarii, nu s-a spus nimic despre cei 2% din cele 3 miliarde de dolari pe care le va incasa statul roman (nu mai mult pentru ca este zona defavorizata deci scutita de taxe), 60 de milioane de dolari, cat va costa refacerea zonei? Pai 40 de milioane costa amenajarea unui drum, iar ca sa refaci la loc 4 munti ? Nu stiu pentru ca nu cred ca mai facut nimeni asta pana acum. Desigur insa ziaristul ne-a asigurat ca exista garantii bancare , si daca corporatia nu-si realizeaza planul de reconstructie, acestea vor fi executate, pai hai sa vedem si noi planul, pentru ca banca se executa numai dupa acte palpabile, care sunt conditiile pentru care statul roman va fi capabil sa execute scrisoarea de garantie? Nu stim, dar putem stii cate procese a pierdut statul roman cu investitorii, si pot sa-mi aduc aminte cat a costat statul roman procesul cu investitorii de la Hunedoara, ajung cei 2% in cazul unui proces cu corporatia de la Rosia Montana?
24 de carate! Prostie de 24 de carate. Prostie veritabila, in forma nativa si sub forma de pepite.
Am aflat in emisiunea de la radio, ca dupa deshidratare roca va fi atat de curata, incat nici urma de cianura nu se va mai gasi la rosia. Ca apa va fi atat de curata incat turistii din toata lumea vor veni la iaz. Desigur exista si argumente pro, caci reportajul care ma face sa scriu este unul pro, daca nu-l auzeam nu eram nici pro ni contra, dar ziarista de la Dilema mi-a insultat inteligenta, si am devenit contra.
S-a dat exemplul unei mine din emisfera sudica unde in orasul minier de 4000 de locuitori vin anual 12000 de turisti, as crede mai degraba ca cei 12000 de turisti reprezinta familiile muncitorilor venite in vizita, dar poate ma insel.
Poate ca ziarista stie mai bine, poate ca atunci cand afirma ca zona va avea de castigat prin depoluarea zonei, nu minte, de aceea ii acord o sansa: Tabara de Copii Rosia Monatana. Amplasata pe margine magnificului iaz de decantare, cu o priveliste minunata spre inalta tehnologie de 24 de carate, tabara ar putea fi inaugurata de copii ziaristilor care scriu pro progres, pro tehnologie. Toata lumea ar avea de castigat,. pentru corporatia miniera un asemenea demers ar fi insignifiant ca si cost, copii ziaristilor ar avea contact cu noile tehnologii ale viitorului, ar putea vedea ce inseamna ecologizarea unei zone ope viu, iar ziaristii pro ar avea un argument forte in sustinerea opiniilor care vizeaza interesul nostru al tuturor. Sunt convins ca prin organizarea unei tabere pentru copii la Rosia Montana, s-ar putea intitula chiar Tabara de copii pentru Jurnalism si Tehnologie de 24 de carate sponzorizata de Clubul Roman de Presa si Gabriel Resources, in 20 de ani vom avea jurnalisti de 24 de carate sau nu vom avea de loc.

http://www.baraca9.com

Si totusi se pare ca pana la urma se va face o tabara la Rosia Montana.

Jurnalistii Romani s-au plimbat in spania sa vada o exploatare similara cu Rosia Montana, dar de 10 ori mai mica. Din Spania jurnalistul de la Adevarul relateaza:

La cazanele cu cianuri, niste recipiente imense bolborosesc sub cerul liber. Te poti plimba deasupra lor, fara nici o interdinctie, fara nici o masura de protectie. “Nu este necesar”, spune unul dintre directori. Zgomotul si mirosul – atat cat induri cand trece un camion pe langa tine pe strazile Bucurestiului.

Pentru cei ce nu stiu ce inseamna un camion dimineata in Bucuresti ii invit pe strazi, la festivalul ecologiei organizat de primaria Bucuresti in fiecare zi de la ora 7 la 23.

Tot jurnalistul de la Adevarul comenteaza:

Acum, singura problema este daca vor fi sau nu impaduriti muntii creati din steril. Localnicii ar vrea sa pastreze locul pentru pasunat, guvernul vrea sa-l impadureasca.

Cunoasterea la fata locului a acestor mine a fost inlesnita de compania Gabriel Resources, care a invitat noua jurnalisti din Cluj, Alba, Hunedoara si Bucuresti sa vada realitatile spaniole.

Deja incep sa ma simt mai bine, jurnalistii impartiali ma vor convinge ca cianurile nu sunt periculoase, ca folia de plastic nu se va rupe niciodata si ca cianura se descompune in mod natural la UV. Nu stiu in cat timp se descompune cianura, sper doar sa nu se descompuna asemeni plutoniului la cateva mii de ani.

Ceea ce nu inteleg este de ce sa facem o mina de aur, daca noi nu suntem in stare sa pastram in tara cateva bratari dacice. Doar asa de amorul artei… De dragul lui Gabriel…

Din dragoste pentru bani…

Mind our own business!

Adevarata fata a ecologistilor:

Si filmele lor:

Advertisements

16 Responses to “Tabara de Copii Rosia Montana – Un demers pentru Jurnalisti”

 1. rebekah Says:

  …avind in vdr ca pentru zona respectiva nu s-a propus absolut nici o alta solutie, nu ti se pare ca prea adopti o atitudine de nu ne vindem tara? Si, pina la urma, nu este imoral sa impunem unor oameni (adica rosienilor) sa ramina la stadiul de muritori de foame… doar pentru ca ne place noua sa dam cu pana pe hirtie? Pina la urma, cine ne da dreptul?
  PS: recomand Mine yr own business (fatza reala a ecologistilor…)

 2. casargoz Says:

  O solutie reala chiar am propus, sa facem turism in zona cu ziaristii care lauda proiectul. Si cine spune ca rosienii nu vor fi tot muritori de foame dupa acest proiect sa aduca argumente, din cate vad eu de castigat are doar Gabriel. Iar Rosienii nu au dreptul moral ca pentru bunastarea lor sa puna in pericol patrimoniul national. Daca tot vor sa-si vanda terenurile si sa plece din zona de ce nu le cumpara statul roman pentru a face o rezervatie? Mind your own business este iar o chestie foarte comunista, tine chiar de politica:)

 3. rebekah Says:

  Da, MYOB e o kestiune care demonstreaza cit sint de comunisti ecologistii (de altfel, greenpeace-ul este o organizatie cit se poate de comunista, fiind infiintata de fosta URSS…). Tursimul cu ziaristii: ha, ha. Vezi, asta e o problema opozantilor proiectului, misto-ul care de fapt nu duce nicaieri (sau incerci sa maschezi lipsa de replica? ;). Avem cu totii de cistigat, numai ca nu cred ca as putea discuta cu cineva care nu vrea sa accepte si alte p.d.v…
  Patrimoniul national… hai, hai… patriotismul asta de cinci minute… kiar nu tine si da cum nu se poate mai prost.
  PS: Esti patriot? Donezi singe?

 4. casargoz Says:

  Ori de cate ori e vorba de ceva serios un activist are explicatia:
  “Ageturili”
  CIA, KGB, Mosad, DGST etc. Dusmanul! Iar daca este un dusman atunci orice opinie este desfiintata. Politica pumnului in gura. Similar cu ce face Putin acum desfiintand ONG-uri. Bineinteles ca in spatele oricarei actiuni mediatizate se ascunde un interes, dar un ziarsit nu ar trebui sa inghita pe de-a intregul PR-ul oricui. Se prea poate ca Greenpeace sa fi fost finantata de URSS, dar la fel de sigur este ca ecologistii si-au dat vita pentru cauza lor, asa cum s-a intamplat pe Raibow Warrior.
  Misto? MISTO? Proiectul Rosia Montana Misto? Pai hai sa vedem cum avem cu totii de castigat, pornind de la campania de PR de pe urma careia ziaristii au avut parte de o excursie gratuita in Spania:
  Sa ne imaginam ca locuim la Rosia Montana si vrem sa ne angajam:
  Ne vom angaja la instalatia complet automatizata condusa de un singur om ?
  Nu pentru ca inginerii si tehnicienii automatisti nu cresc la Rosia Montana. Si pentru aceste locuri de munca vor veni altii scoliti la politehnica.
  Dar nu-i nimic este o exploatare miniera, si cum ca rosieni facem minerit din tata in fiu vom lucra la cariera. Dar oops, este o exploatare miniera de suprafata si nu avem carnet pentru camionul de 110t si nici calificarea necesara pentru excavator. Oricum ne mai ramane ceva:
  Problemele Rosienilor sunt rezolvate vor lucra ca muncitori necalificati, pe ce salariu?
  100-200 USD pretul pietei?
  Super au depasit toate problemele, nu mai exista nici o problema in Rosia Montana, timp de 20 de ani, dupa? Cui ii pasa 🙂
  Patriotism de 5 minute?
  Nu este vorba de patriotism! E vorba de copii mei. E vorba de responsabilitate. Tot asa cum sunt singur ca datorita coruptiei din Romania proiectul se va realiza, tot atat de mult imi doresc ca toti ziaristii care scriu de bine despre proiect sa-si petreca vacanta de vara la Rosia Montana, statiunea pe care ei o considera o solutie si care va genera turism in zona, si nu vad de ce acei ziaristi minunati sa nu fie primii turisti ai zonei.
  De pe acum eu cred ca nu o sa merg la Rosia Montana, in primul rand pentru ca nu sunt ziarist si in al doilea rand pentru ca stiu, stiu ca un director de intrprindere poate da 100.000.000 lei la grada de mediu numai pentru a nu opri productia, indiferent de ce inseamna acest lucru pentru mediu.
  Desigur Gabriel Resources are scrisoare de garantie Bancara pentru indeplinirea conditiilor de mediu, si eu intreb: in ultimii ani de cate ori a reusit statul roman sa execute o scrisoare de buna executie bancara?
  Si mai te intreb cat a pierdut staul roman cu procesul privind Hunedoara, desi a avut dreptate, cateva zeci de milioane de dolari?
  Nu, in nici un caz nu e vorba de patriotism, este vorba de faptul ca refuz sa fiu tratat ca un cetatean din bantustan.Nu mai cred ca vine investitorul din senin, exploateaza resusresele si suntem cu totii salvati. Si din pacate aici vin si cu solutia Petrom, o solutie castigatoare pentru austrieci si pierzatoare pentru noi.
  Deci ca sa repet, patriotism poti vedea la televizor, la orice politician, dar oops, nu sunt politician, si oops nu sunt nici ziarist, momentan cel putin, dar vreau sa am o opinie, si dereptul de a-mi schimba sau nu opinia pe baza unor argumente solide. Binele general, pacea mondiala, bunastarea si prosperitatea natiunii, etc, sunt sabloane atata de mult utilizate de politicienii de ieri si de azi, incat atunci cand o aud de la PR-ul unei firme imi produce o mare greata.
  PS: Nu sunt patriot! Nu donez sange! (beau cam mult si nu ar fi benefic pentru sanatatea natiunii). Daca as putea m-as stabili in Franta sau in Portugalia, dar cum sunt xenofob si mai ales francofob mai stau un pic sa-i amarasc pe altii. Ma gndesc de ce as mai putea fi acuzat?
  DA recunosc sunt cosmopolit!
  Si cu religia stau cam rau!
  Dar nu inteleg totusi rostul intrebarii! Desi pot incerca:
  Tu bei sange?

  P.P.S
  Sa nu uitam ca ziaristii au mai fost in excursii sponsorizate, ultima data s-a inatamplat in IRAK, cand un onest om de afaceri, pe atunci, membru al PSD, a spozorizat o excursie a ziaristilor in IRAQ, ziaristii au plecat acolo cu buna credinta si chiar au realizat ceee ce ei au considerat materiale valoroase. Si acum te intreb care a fost castigul statului roman dupa sponsorizarea excursiei ziaristilor in IRAQ. A iesit Romania mai castigata?

 5. rebekah Says:

  wow, da’ stiu ca te pasioneaza subiectul! cu ce sa incep? a, cu ps-ul… ha? intrebarea mea avea un sens, a ta… nu prea. Te-am intrebat daca esti sau nu donator pentru ca prea te bati cu pumnii in piept la adresa “patrimoniului national”. Zici ca nu esti patriot, ca daca ai putea ai pleca din tara. (Cine te opreste?); ma intrebi daca beau singe… again, funny, funny, funny…

  In rest… kestiunea cu cistigul statului roman de pe urma acestui proiect este una de durata; minerii rosieni, e adevarat, vor tbui sa invete sa lucreze cu o noua tehnologie… cursurile insa le vor fi gratuite, iar rosienii vor avea prioritate la angajare; insinuezi ca daca va incepe proiectul este cauza coruptiei. Logic, gindeste-te, daca ar fi fost asa, mai adasta oare 10 ani acest proiect in loc?

  Si pina la urma… care e problema??? Ca asta nu pricep de la opozanti… ai o zona distrusa din toate p.d.v, ecologic, social si economic. Vine un investitor al carui proiect propune rezolvarea tuturor problemelor. Noi ne opune, nene, ca da bine la karma. Propuneti ceva viabil pt reabilitarea zonei (si nu cu misto-uri de smecheras de cartier) propuneti ceva pentru zona si pentru locuitori ei si nu pt propriul interes si imagine si atunci stam de vba.

  PS: BTW, cum de v-ati trezit sa faceti ceva pt zona taman cind apare investitorul strain? Unde ati fost pina acum? …sau ideea e sa nu salvam deloc zona aia?

 6. casargoz Says:

  Apa e mai pretioasa decat aurul, si Romania este mai bogata decat Chile 🙂
  http://www.aguavalemasqueoro.org/index_en.htm
  http://www.corpwatch.org/article.php?id=12447
  http://www.olca.cl/oca/chile/region03/pascualama211.htm
  Nu vad inca legatura intre donatul de sange si patriotism, dar daca Vlad Tepes este singurul patriot pe care il stii pot intelege. Cum nu vad nici legatura intre donatul de sange si patrimonoiul national.
  Dar cum nu ai inteles, o sa iti explic, 17 ani de tranzitie am invatat ca patriotismul nu exista , si la fel nu exista nici cea mai mica urma de solidaritate, am invatat sa-mi port singur de grija si sa nu duc grija altora.
  Pentru locuitorii din Rosia eu vreau acelasi lucru ca si Gabriel Resources: Sa fie stramutati, Gabriel are dreptate, daca oamenii de acolo nu se pot descurca cu pamantul pe care il au, atunci nu il merita, in alte zone oamenii care au pamant traiesc bine mersi de cateva mii de ani si nimeni nu le plange de mila.
  Dar in privinta minei de aur, eu as spune cam atat: NU!
  De ce pentru ca nu vreau. Pentru ca eu cred ca nu este bine. Pentru ca indiferent de ce tehnologie vor aduce, accidentele tot se pot produce. Intr-un cuvant NU!
  Nu vreau sa fac nimic pentru zona. Si il rog pe investitorul sstrain sa vina mai tarziu, momentan nu am nevoie de o mina.
  P.S.
  Ai citit Sun Tsu?
  Intotdeauna, daca David sau il va invinge pe Goliat, sau va iesi mai puternic, in nici un caz Goliat nu va avea de castigat.
  Dar daca ai remarcat comentariul initioal nu avea legatuura cu Rosia Montana, cat cu ziaristii, care minteau atat de limpede si clar incat apa inghetase si la Rosia Montana. Nu inteleg de ce consideri misto ieftin trimiterea unui copiilor unui om care spune ca dupa ce vor fi cianuri se va putea face turism in zona chiar pe malul lacului. Ce merita un astfel de om?
  Daca articolele ar fi fost sincere, de genul se sacrifica cateva hectare pentru bunastarea a x persoane, poate ca nu mai comentam , dar toate articolele sunt ambigue in privinta protectiei mediului. De exemplu:
  cianurile se decompun la UV, in cat timp? nimeni nu spune!
  Oricum nu inteleg cum salvam zona prin Gabriel Resources, ce zona? Ce maoi ramane dupa exploatare? Tu stii despre ce vorbesti? Ai mers vreodata cu avionul? Ai vazut ce frumoase sunt aceste mine, prin Germania? Ti se par frumoase sau reabilitate?
  In zona miniera unde am crescut, nici un miner nu dorea ca ai lui copii sa devina tot mineri.Oricum pana la noi comentarii:
  HAPPY Halloween!
  P.P.S
  Insa tactica asta cu atacul la persoana, atunci cand nu poti veni cu argumente mi se pare o chestie tipic romaneasca, cum as putea trai in franta sau portugalia fara a avea toate bucuriiile vietii de aici? Cum as putea sa o pornesc pe urmele stramosilor nostri gotii pana la Madrid sau in sudul Frantei?
  P.P.P.S
  Nu pot calatori prin Franta sau Portugalia pentru ca nu am carte de identitate 😐
  Nu ca nu as avea varsta, dar se pare ca cineva avea mai mare nevoie de ea decat aveam eu 😦

 7. rebekah Says:

  “Dar in privinta minei de aur, eu as spune cam atat: NU!
  De ce? pentru ca nu vreau. Pentru ca eu cred ca nu este bine.”

  …pai daca vii cu asemenea argument s-a dus pe apa simbetei orice discutie. devreme ce imi arunci categoricul “eu mi-s buricul pamintului si le stiu mai bine decit oricine”, ma iarta, dar transformi totul intr-un monolog al propriului narcisism.

  Asa ca, monolog placut in continuare.

 8. casargoz Says:

  Ouch! Narcisism 😐
  Mirror, Mirror on The Wall… Who is the fairest of them all?
  Este oare Narcis cel se uita in oglinda lacului cu cianuri, rapus de un miros precum cel facut de un camion vechi in Bucuresti? Sau este Narcis cel ce discuta de revelion cu unica lui cititoare 🙂
  Ai dorit de la inceput sa ataci persoana si nu subiectul, ma bucur ca nu te-am dezamagit. Oricum multumesc pentru feed-back. Mie dialogul mi-a facut placere, asa ca urmatorul post iti apartine:)

 9. rebekah Says:

  eeeee… eu nu l-as ataca niciodata pe Narcis; doar narcisistii fara motiv 😉
  si te inseli, te inseli… nu am atacat niciodata persoana, pentru ca nu te cunosc (se pare insa ca tu da si poate ca si eu, dar cit timp stai in umbra, habar n-am cum iti e kipul)
  am atacat doar incapacitatea de a accepta niste argumente, de frica falimentului egocentrismului… vezi, pot sa inteleg cum unii oameni investesc tot ce au intr-o idee, iar cind aceasta investitie le e amenintata tind sa devina agresivi si sa isi piarda uzul ratiunii. cum spuneam… inteleg acesti oameni, nu prea am insa cum ma intersecta cu ei. devreme ce pinzele lor albe vor fi mereu paralele cu realitatea.
  Altfel, multam de redeskiderea dialogului, imi place sa ma intep cu oamenii 😉 cine stie, poate, in alta viata am facut ceva voodoo…

 10. casargoz Says:

  Dupa cum imi povestea un tip interesant si un pic cam infantil, la fort Bragg primul lucru pe care il inveti la scoala, este ca toate razboaiele si crimele din lume se fac pentru o cauza nobila.
  Garantez ca nu ne cunoastem 🙂 doar daca iti plac prea mult senvisurile de la Gregories, prin birourile prin care umblu dupa cum se poate vedea si in poze, femininul exista doar pe pereti 🙂 , iar daca prin absurd ai lucra la HQ nu cred ca ne-am putea vedea de atata open space.
  Cat despre intepat, in sens figurat, esti binevenita, asta este meseria mea, si cearta cu argumente ma tine in forma, motiv pentru care din cand in cand mai exersam pe forumul unui ziar. Deci ori de cate ori ai chef de cearta, in limitele sporivitatii, te rog:
  desfiinteaza-ma 😛

 11. rebekah Says:

  Lucrez intr-o presa dilematica 😉 nu ma consider atit de frumoasa pe cit ai lasat sa se inteleaga in prima ta replica la articolul meu din nr cu Rosia… (de fapt apelativul de frumoasa ziarista m-a enervat) insa consider ca argumentele pe care le aduceam in respectivul articol sint imbatabile. Putind fi contestate doar de absurdul : “eu nu cred asa ceva”
  asa ca, devreme ce dilemele m-au constituit (si nu aspectul fizic!) cearta de idei este intotdeauna binevenita.
  cu sportivitate,
  S.G.

 12. casargoz Says:

  Dileme !? Din afara nu pare ca presa are vreo dilema, totul este scris ca si cum nu ar exista nici o dilema. Ma bucur sa aud ca dilemele exista.
  Oricum faptul ca am fi putut fi asociat cu cineva din presa scrisa imi da sperante…
  Cine stie?

 13. rebekah Says:

  Dupa cum bine (sau poate rau?) am inteles, esti cititor de dilema? Sau nu? Daca da… si daca ai citit nr cu Rosia… kiar… ce te-a nemultumit in asa hal? majoritatea arturilor erau contra canadienilor, numai al meu, ma intelegi…

 14. casargoz Says:

  Aricolul tau era f. bine documentat, si avea si cifre concrete, judecata inginereasca a fost redata aproape fidel N-am apucat sa citesc si restul arturilor, oricum articolul tau lasa si urme de dileme, dar cele citite in presa de mare tiraj erau articole de PR curat, solutii, curat, ecologizare, marketing si limbajul celor de la marketing intr-un stil nefiltrat si preluat neingurgitat in forma in care a fost primit de la compania miniera, in nici intr-un caz nu puneau in discutie dilema 🙂 si responsabilitatea realizarii unui asemenea proiect.

 15. rebekah Says:

  mda… inteleg ce spui… jurnalisti care habar n-au ce scriu… faza ca eu kiar cred ca proiectul canadienilor e o solutie. poate ca nu unica, insa cel putin, pina acum, singura. Mai am un cui si contra asa zisilor ecologisti care se bat cu pumnul in piept fara sa fi fost niciodata acolo… bineinteles ca vad si campania super agresiva a Gabriel Resources si felul in care se erijeaza in salavatori. Pe de alta parte, cel cu care am discutat mi-a zis, verde in fatza: “noi nu facem campanii sociale, fara sa urmarim un cistig. Numai ca nu putem sa descindem cu un asemenea proiect fara sa dam si ceva la skimb.”
  Ceea ce mi s-a parut foarte corect. Si poate (poate!) daca va iesi, proiectul asta ne mai elibereaza de clisee. La o adica, stii? Mari patrioti devenim doar cind dam cu gura…
  Cit despre numarul despre rosia s-a dorit a fi unul f echilibrat, cu puncte de vedere pro si contra… majoritatea arturilor, dupa cum ti-am spus au fost insa cam contra… si doar artul meu a inflamat teribil de mult patura intelectualilor (ceea ce nu a facut decit sa imi re-confirme teoria cu pinza cea alba a omului categoric:))
  te salut si fug sa am de-a face cu o zi libera:)
  S

 16. casargoz Says:

  Solutii alternative de viitor?
  http://www.abc.net.au/science/news/enviro/EnviroRepublish_1032376.htm

  http://www.stockhouse.com/comp_info.asp?symbol=T.GBU

  Ownership Class: Publicly-traded corporation
  Description:
  Gabriel Resources Ltd. is a development and exploration company currently listed on the Toronto Stock Exchange. The Company has two concessions, hosting a number of known gold-silver and copper-gold targets in the famous Golden Quadrilateral, Romania, Europe’s most prolific precious metals region. Gabriel has an 80% interest in the Rosia Montana gold project with a resource of over 14 million ounces on which a Bankable Study has been completed by SNC Lavalin, Canada. The study confirmed the economic robustness of the project and its status as a ‘World Class’ gold deposit with a mineable reserve of 10.6 million ounces. There remains considerable upside potential to add significantly to this reserve base. The project, scheduled to start production in 2006, will be operated at a throughput of 13 million tonnes per annum to produce annually an average of 533,000 ounces of gold and 1.85 million ounces of silver over a 16.4 year mine life. Rosia Montana is set to become one of the lowest cost gold mines in the world with Total Cash Costs of US$152/oz, net of silver credits. During the initial five years of operation, the mine is forecast to produce annually over 679,000 ounces of gold at a Total Cash Cost of just US$115/oz, net of silver credits. The initial capital cost of the project is estimated to be US$437 million. Gabriel’s activities in Romania began in 1997. From this time the Company has developed, and continues to enjoy, very good relationships and strong support in this pro-mining European country.

  si putin uraniu 🙂
  Newmont has large equity stakes in two of them: Gabriel Resources (18-pct), which owns 80-pct of the Rosia Montana project in Romania, and Miramar Resources (14-pct), which owns 100-pct of the Hope Bay project in Canada. Usually that’s a sign that the major miner is interested in financing an excellent junior-owned project into production.
  http://www.billcara.com/archives/2006/11/community_chat_wed_nov_1_2006.html

  Niste fosti demisionari de la Gabriel:
  Simon J. Lawrence
  Director

  Mr. Lawrence, MBA, B.Eng. (Hons), is a mining industry veteran with more than a decade of corporate experience. His background includes work with numerous publicly listed exploration companies across Africa and Europe, including Anglo American Corporation, South Africa, African Gold Group Inc., Impala Platinum Limited, South Africa, European Goldfields Ltd. and most recently as Vice President of Corporate Development for Gabriel Resources Ltd., for which he raised a total of C$200 million over five years. Mr. Lawrence also worked as a mining analyst for HSBC James Capel (now HSBC Securities) and at ABN AMBRO in mining sales.
  http://www.northwestmineral.com/about/management.asp

  Oyvind Hushovd, 57
  Kristiansand S., Norway

  Cameco Securities Ownership:
  Shares: 0
  DSUs: 11,852
  Options: 0

  Centerra Share Ownership: 0

  Oyvind Hushovd, a corporate director, is the former Chair and Chief Executive Officer of Gabriel Resources Ltd. (a precious metals exploration and development company), retiring in 2005. Prior to that, he was the President and Chief Executive Officer of Falconbridge Limited (a nickel and copper mining company) from 1996 to 2002. He currently serves on the boards of the following publicly traded companies: Gabriel Resources Ltd. (retiring in May 2006), Western Oil Sands Inc. (an oil sands company), Inmet Mining Corporation (a precious and base metals producing company) and Lionore Mining International Limited (an international mining company). Mr. Hushovd received a Master of Economics and Business Administration from the Norwegian School of Business and a Master of Law from the University of Oslo.
  http://www.cameco.com/corporate_gov/board/directors/bio.php?diid=10

  Fostii angajati de la Gabriel ce se ocupa de exploatarea uraniului, subiect de cercetat si infirmat nu 🙂
  http://www.cameco.com/uranium_101/uranium_science/uranium/
  Aur si Uraniu impreuna, se intampla numai in africa de sud sau e o problema globala?
  http://www.easyinfo.co.za/catsearch.php?link_code=1119&searchword=Gold%20Mines&next=yes

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s