Traim decenii de impliniri marete. Justitia

Motto:

“Bai, asta de la epicentru
de Roman Jegos (2006-12-09 09:26:54)

Jegul asta de tara e, din nefericire pentru tine, dar mai ales pentru noi ceilalti, si tara ta. Faptul ca e jeg se datoreaza celor ca tine, ca mine, si ca altii, care stim doar sa dam din clanta, ca asa ne-a facut mama pe noi, intelectuali!”

http://www.gindul.info/articol_23866/dacia_sare_din_papucul_de_8000_in_furgoneta_de_10_000_euro.html

In Romania democrata si europeana, este firesc sa stai 3 ani si peste, in arest preventiv. Este atat de firesc incat lumea se mira cand esti eliberat. 15 ani de filme americane, peste 50% din filme cu actiune in jurul amendamentului 5 sau 6 si nimic, nimeni nu se mira, sa nu aiba oare nimeni din media peste 18 ani, chaiar asa a influentat CNA perceptia indivizilor.

Se pare ca pe la fraierii aia de americani lucrurile sunt un pic clarificate:

http://www.nycdefense.com/speed.html

Daca ar fi sa citim constitutia, ciudat suna cam la fel cu ceea ce vedem prin filme:

ARTICOLUL 21
(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept. (3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil. ( echivalentul amendamentului 6 de la americani)

ARTICOLUL 23

(5) În cursul urmăririi penale arestarea preventivă se poate dispune pentru cel mult 30 de zile şi se poate prelungi cu câte cel mult 30 de zile, fără ca durata totală să depăşească un termen rezonabil, şi nu mai mult de 180 de zile.

(6) În faza de judecată instanţa este obligată, în condiţiile legii, să verifice periodic, şi nu mai târziu de 60 de zile, legalitatea şi temeinicia arestării preventive şi să dispună, de îndată, punerea în libertate a inculpatului, dacă temeiurile care au determinat arestarea preventivă au încetat sau dacă instanţa constată că nu există temeiuri noi care să justifice menţinerea privării de libertate.

Si acum sa citim ce spune presa fara mirare:

“Ioana Maria Vlas, fostul presedinte al SOV Invest, firma care a administrat FNI, este la un pas de libertate, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri revocarea masurii arestarii preventive luate impotriva „mamei FNI“, in urma cu mai bine de trei ani. Judecarea pe fond a cauzei a fost aminata pentru 15 ianuarie, din cauza unor vicii de procedura.” http://www.cotidianul.ro/index.php?id=8287&art=21561&cHash=5431521d07

Ca simplu idiot intre ale legii eu inteleg asa:

La fel ca in New York termenul maxim pentru arestarea preventiva este de 6 luni.

Si totusi in romania Posdecembrista lucrurile seamana mai mult cu Romania Socialista decat cu orice alta tara capitalista, o super constitutie si legi ca sa o ocoleasca:)

Si cineva care sa faca scandal?

Sigur, multi romani ar vrea ca Vlas sa fie inchisa pe viata, dar sunt convins ca nici unul dintre ei nu isi doreste ca acest lucru sa fie facut preventiv.

Intr-o tara in care numarul facultatilor de drept se calculeaza la hectar, constitutia este calcata grosolan in picioare. Si daca o sa vina vreun troll sa-mi spuna de dreptul roman, legi, cutume, traditii etc. as vrea sa-i spun un singur lucru:

Sa se joace de-a justitia pe banii lui, si nu pe banii contribuabilului. Tot ne abureste media cu reforma in justitie, etc. etc.

Dar de fapt totul este foarte simplu, din avion cel putin:

Platim o gramada de bizoni veniti din rezervatiile justitiei socialiste, care in loc sa sa asigure un act de justitie isi asigura posturile si o schema birocratica, se judeca proceduri, vicii de procedura si norme de legi. Se pare ca de fapt in justitia romana nu exista domnia legii ci domnia birocratiei. A devenit mai putin important daca cineva a furat, decat daca atunci cand a fost arestat cerul era inourat si ploua. Pentru ca de, pe ploaie poti raci, si daca racesti poti sa incepi sa fi deprimat si daca esti deprimat poti ajunge in asa hal incat nu mai poti suporta regimul de detentie.

Probabil ca citind toate legile pe care parlamentarii si politicienii le elaboreaza intre pauzele de somn, putem gasi cu usurinta justificari, si explicatiii pentru a vedea ca de fapt ceea ce scrie in constitutie este de fapt un pic altfel. Dar nu vreau. Daca sistemul legislativ si organizarea justitiei nu pot face ca litera constitutiei sa fie respectata, atunci sistemul este prost si ineficient, si trebuie schimbat, sitrebuie schimbat nu prin roatia cadrelor de la un partid la altul, trebuie schimbat de niste oameni care sa gandeasca mai putin si sa simta mai mult.

In continuare ziaristi comenteaza stirea sec:

“Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au deliberat doua ore si au dat castig de cauza cererii depuse de procurori, in care acestia solicitau ca Vlas sa ramana in detentie. Vineri, Curtea de Apel Bucuresti hotarase sa dea curs cererii de eliberare depuse de Ioana Maria Vlas la ultimul termen al procesului FNA.”

http://www.expres.ro/article.php?artid=283744

Ni unul dar absolut nici unul nu se intreaba: daca constitutia zice asta, oare cum fac procurorii sa faca altfel? Se folosesc de dictonul “nimeni mai presus de lege”

Poa’ sa zica juristi ce or zice, mi mi se pare foarte mult sa ti un arestat preventiv trei ani, fara sa fie clar cand se va termina arestarea preventiva, o luna, doua, trei, un an, un deceniu ? Singura limita sa fie data de marimea pedepsei maxime? Si atunci cand ajungi la jumatate ai parte de un speedy trial si esti condamnat repede, iei jumatate din pedeapsa ca tot ai executat-o, si restul ti se iarta pentru buna purtare…

Asta nu e justitie, e domnia bunului plac.

Si ca sa nu par complet idiot in ochii unora ce stiu mai multe despre justitie dact am citit eu in 2 ore, cateva link-uri:

http://www.courts.wa.gov/programs_orgs/pos_tft/index.cfm?fa=pos_tft.reportDisplay&fileName=appendixE_1995_2001

http://www.courts.wa.gov/programs_orgs/pos_tft/index.cfm?fa=pos_tft.reportDisplay&fileName=appendixE_resolution

 

 

 

 

 

Advertisements

One Response to “Traim decenii de impliniri marete. Justitia”

  1. Dan Culcer Says:

    Stimate Domnule,
    Am citit cîteva dintre textele Dtale de publicistica. Va invit sa colaborati la revista pe care o realizez. Cu tot binele si Sarbatori Fericite,
    Dan Culcer

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: