Hey ruşiăn iz gud to do bizzniss in Rumania.

http://www.expres.ro/article.php?artid=282377

Activitatea de căpătîi a activistului este să distrugă individul. Managerul de şcoală sovietica, respecta toate instrucţiunile din şcolile de partid, il vezi pe unul ca are iniţiativă şi munceşte?

“Dă-i de lucru până crapă!”

Zic managerii străini ca aşa-i firea românului, citez din evenimentul zilei:

Multe probleme vin din perioada comunista. De exemplu, zice Johann Vienner, romanii au mostenit un tic: lipsa de initiativa. Pe vremuri, erau obisnuiti sa li se spuna ce sa faca, explica Vienner.Acesta e un motiv pentru care angajatorii straini gasesc cu greu manageri romani. E ca un cerc vicios: „Absolventii de facultate nu au experienta. Iar managerii cu experienta sunt formati in sistem comunist si au alta mentalitate”, spune managerul olandez Leo Van Doesburg.

„In 1997 am acordat consultanta unei firme guvernamentale. M-a impresionat faptul ca nu exista gandire strategica. Era o mentalitate de rezolvare a problemelor mici, pe termen scurt”, mai spune Doesburg.

Lipsa de iniţiativă este cultivată, pentru că managerul de formare comunistă este leneş, nu organizează,lasă toată iniţiativa fraierilor, iar când sistemul dă rateuri, şi toţi cei cu lipsă de iniţiativă dispar din schemă, fie pleacă la firme mai mici cu manageri mai puţin educaţi fie se adapteză, atunci sistemul organizaţiei se birocratizează, atăt de aberant încăt exista firme de soft unde administratia este de 70% iar dezvoltatorii 30% (şi când zic dezvoltatori mă refer şi la analişti, manageri de proiect etc.:)

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: