Prezent

Marturisirea

Fostul director editorial al cotidianului Adevarul da un interviu in Evenimentul Zilei. Tema evolutia de la ratia de salam de soia la Capitalismul autentic. Dupa 15 ani de tranzitie, astazi totul incepe sa se clarifice, toate mecanismele care au dus la evolutia si instaurarea clasei politice romanesti pot fi vizualizate si analizate.

O clasa politica care a profitat de naivitatea si buna credinta a unor persoane precum redactorul mentionat. Un mecanism simplu de integrare a celor neangajati politic in sistem, in cazul ziaristilor mecanism realizat prin atribuirea de contracte de publicitate.

Trei contracte in anii 90 de 15-20000 Usd insemnau pentru un jurnalist aproape 4500- 6000 USD comision, bani ce puteau insemna o casa in acele vremuri. Din punct de vedere moral nici o problema, pentru ca vechii activisti stiau si mai stiu inca sa lucreze cu oamenii:

“Toata lumea o făcea”

Desi in momentul in care rememoreaza, activitatea din anii 90, si in special problema publicitatii, doamna ziarist o face in termeni care se potrivesc mai mult prostitutiei:

“Da, oarecum, dar nu am practicat-o prea mult. “

Evit sa utilizez prea mult numele doamnei redactor, pentru ca de fapt interviul descrie o stare de lucruri, o mentalitate care s-a perpetuat de 15 ani in presa.

Dar lucrul cel mai simplu, acel lucru care ne simplifica mult existenta si problemele de morala este viata lipsita de intrebari. Sa nu intrebi niciodata de unde-ti vin banii. Seamana cu un roman de Mario Puzzo, si nu este vorba de familia Medici.

“L-ai intrebat pe Tinu de unde are bani?
Nu, pentru ca in situatiile astea nu pui intrebari. A vrut sa-mi spuna la un moment dat si am spus ca nu vreau sa stiu.”

Daca nu pui intrebari poti trai cu constiinta curata. Iar atunci cand vei fi intrebat poti raspunde cu sinceritate:

“Nu am stiut”

Dar capitalistii sovietici ( acei fosti activisti comunisti transformati in capitalisti) stiu sa angreneze naivii in sistem. In cazul de fata actiuni la un ziar. Iar fara voia lor cei care aveau bun simt si erau nepatati, spala CV-ul fostilor deveniti actuali. 34000 USD in actiuni. Merita? Cand ai o familie de intretinut merita. Pretul? Exista un pret pe care cei pusi in slujba fostilor nu-l vad, sau daca-l vad cred ca pot sa nu-l plateasca. Pretul este platit de copiii lor cei crescuti departe de lumea corupta dar care se trezesc intr-o lume bonlava. Cei ce cred ca pot evita pretul o fac amagindu-se ca-i vor trimite departe: la studii, la munca, etc.

Dar crescuti intr-un mediu izolat acestia in general nu se adapteaza “afara” si se intorc, intr-o societate pe care parintii lor au construt-o intr-un mod monstruos.

Ce ar mai fi de spus?

Acum la 15 ani, vocea opiniei publice se afla in continuu proces de transformare, aceeasi naivi de acum 15 ani, insa mai experimentati acum, facand ceea ce stiu sa faca mai bine, si adormind noaptea cu acelasi refren in minte:

“TOATA LUMEA O FACE”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: